مسئه ای کوچک که به وجهه ملی ما لطمه ای بزرگ می زند

(روزنامه خزر-سه شنبه 23 تیر 83)

  • یکی از بدترین خاطراتی که جهانگردان از ایران به همراه می برند رنج تحمل دستشویی های کثیف و آلوده است.(دفتر تحقیقات سازمان ایرانگردی.گزارش یک طرح تحقیقاتی)
  • از پاییز امسال از سوی مراکز گردشگری در دوبی گروههای عرب و اروپایی با پروازهای مستقیم رشت –دوبی به استان گیلان خواهند آمد(استاندار گیلان)

در یک شب سرد زمشتانی که به شدت باران می بارید با اتومبیل از یکی از خیابان های شهر رشت می گذشتم که ناگاه چشمم به فردی افتاد که لباس نارنجی رنگ به تن داشت و در آن هنگامه شب و زیر باران سیل آسا مشغول نظافت و پاکیزگی خیابان بود تا فردای ان شب چشمان عابرین به خیابانی تمیز و پاکیزه بیفتد.در حالی که بخاری اتومبیل روشن بود یک لحظه احساس سرما کردم.در این حین همسرم گفت این چه نانی است که باید برایش اینهمه رنج تحمل کرد.گفتم :ما بعنوان شهروندان این شهر مقصریم.اگر زباله ها را در خیابان نریزیم دیگر لزومی نخواهد داشت که این عزیزان در آن وقت شب و زیر باران و سرما در حالی که اکثر مردم در خوابند این همه سختی را تحمل کنند.

در برخی کشورهای اروپایی ریختن ته سیگار در معابر جریمه دارد.در سوئیس ریختن آب دهان روی زمین برایتان دردسر ایجاد می کند.در کشور چین اگر کسی غیر از wc دیده شود جریمه نقد یمی شود و در شهری  مثل «دالیان» چین هم ممکن است یک شبانه روز زندانی گردد.

در فرودگاه امارات بالای درب توالت دو چراغ سبز و قرمز تعبیه شده که با بسته شدن درب توالت چراغ قرمز می شود و اگر موقع خروج دستهایش را نشورید چراغ سبز و درب توالت باز نمی شود.

در روز 29 نوامبر مصادف با 28 آبان ماه سال گذشته روز جهانی توالت نامگذاری شده بود.در این روز کنفرانسی با حضور 85 کشور جهان در چین برگزار شد که سنگاپور به عنوان کشوری که بهترین توالت های جهان  را به لحاظ پاکیزگی در اختیار دارد بعنوان اول دست یافت.محققان چینی یکی از جهانگردان را با چشم بسته وارد یکی از توالت های عمومی سنگاپور می کنند و بعد از او می پرسند حدس بزند الان کجاست.وی پاسخ می دهد که در مغازه عطر فروشی بعد که چشمان او را باز می کنند وی باور نمی کرد که در یک دستشویی عمومی ایستاده است.

در توالت های عمومی سنگاپور سه نوع عطر وجود  دارد که مراجعه کنندگان به هنگام خروج می توان بطور رایگان از آن عطرها استفاده کنند.توالت فرنگی آنها مجهز به سنسور و چشم الکترونیکی است که پس از اطمینان از پاکیزگی اجازه خروج از توالت را می دهد.تهویه هوا و کاشی کاری و آینه تمام قد موارد دیگری هستند که این کشور آسیایی را در میان 85 کشور شرکت کننده در کنفرانس بعنوان کشور برتر در پاکیزگی در توالت های عمومی قرار داده است.

در ایران چی؟ در شهرهای استان گیلان که ادعای جذب گردشگر را داریم چطور؟ اولاً در شهرهای استان گیلان توالت عمومی به انگشتان دست یافت می شود. ثانیاً آنقدر آلوده و کثیف هستند که حشرات اطراف آن چرخ می زنند که آدمی با همه مشکلاتش رغبت نمی کند وارد آن شود. ثالثاً اگر پول خرد همراه نداشته باشید باید چشم غره های متصدی توالت را هم تحمل کنید.در پارکها و مراکز سیاحتی هم رنج ایستادن در صف های طولانی را تحمل کرد.در مسافرتهالی برون شهری تنها مکان رفع حاجت پمپ بنزین ها هستند که وضعیت آنها هم نیاز به بازگویی ندارد.

سابق بر این در بازارها و مراکز عمومی از توالت های مساجد استفاده می شد که در حال حاضر این دستشویی ها یا تنها بهنگام برپایی نماز باز هستند و یا بر سردرب آن ها جمله «توالت عمومی نداریم» تعبیه شده است.

بنابراین وقتی حداقل ها برای مردم خودمان فراهم نیست چگونه انتظار جذب جهانگردان را داریم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست