( روزنامه خزر – 17 دی 1376 – شماره 44 )

 

شرکت بزرگ سازنده کامپیوتر(IBM) تصمیم گرفت به عنوان یک طرح آزمایشی برخی از قطعات مورد نیاز خود را از ژاپن تأمین کند .این شرکت در ذکر مشخصات محدودیت خرابی را 2 واحد از 10 هزار واحد بیان داشت .

وقتی محموله رسید نامه ای همراه آن بود با این مظمون : ما ژاپنی ها ساعتهای سختی را پشت سر گذاشتیم تا از کار تجارت در آمریکای شمالی سر در بیاوریم بهر حال 2 قطعه خراب به ازای هر 10 هزار قطعه را به طور جداگانه همراه محموله بسته بندی و ارسال نمودیم امیدواریم مقبول افتد .(1)

نگارنده با اعتقاد به خرید محصولات کشورمان بجای کالاهای خارجی ،پس از مدتی تردید و تحقیق و انتظار ، در تابستان امسال ، اقدام به خرید یک دستگاه کولر ایرانی –البته مونتاژ- نمودم که چند روز بعد به دلایل مختلف از جمله سر و صدای بیش از حد که ، موجبات نارضایتی همسایگان را فراهم کرده بود عطایش را به لغایش بخشیدم و با تحمل هزینه هایی نظیر جابجایی ،نصب و تعویض و کلی سر افکندگی و شرمندگی  آن را به دوست فروشنده ام پس دادم و بجای آن کولر خارجی خریدم  و از خرید دوم هم راضی هستم ، اما ، آنچه که مرا وادار به نوشتن این سطور کرد کیفیت نازل و مشتری گریز کولر تولیدی کشورمان نیست – که هست –بلکه ،نام کشور سازنده کولر خارجی «تایلند» است شاید بسیاری از مر دم کشورمان «تایلند » را فقط به  «برنج » آن بشناسند و باور نداشته باشند که این کشور 60 میلیونی در جنوب شرق آسیا و نسل دوم کشورهای تازه صنعتی شده هم ، سازنده محصولات صنعتی از جمله کولر باشد .

بگذارید برای آشنایی شما خوانندگان گرامی اشاره کوتاهی داشته باشیم به سه مطلب منتشره در مطبوعات کشورمان درباره «تایلند» و سپس مقایسه آن با برخی عملکردمان در کشور ،آنگاه شما هم با نگارنده هم عقیده خواهید شد که ، هیچ چیز بی دلیل و حکمت نیست .

1-«شخصی که از سفر خارج آمده بود نقل می کرد که ضمن سفر در هواپیما فرمی به وی داده شد که در آن پرسش هایی مربوط به اندازه و نوع پارچه مورد علاقه او مطرح شده بود . نامبرده فرم را پر کرد و هنگامی که به مقصد رسید در فرودگاه یکدست لباس طبق مشخصات داده شده با قیمت 5/37 دلار به وی ارائه گردید .«مؤسسه خیاطی هوایی» یک مؤسسه تایلندی است . دوخت لباس از زمان سفارش در هواپیما تا آماده شدن لباس 4 ساعت بود .» (2)

بی هیچ تفسیر و تحلیلی این سوالات در کنار هم می آیند .

الف: چگونه از داخل هواپیمای در حال پرواز با مؤسسه خیاطی ارتباط بر قرار می شود ؟

ب : چگونه در فاصله زمانی 4 ساعت ، پارچه مورد علاقه خریدار تأمین می گردد؟

ج : چگونه می توان ظرف مدت 4 ساعت  یکدست لباس تولید کرد. ولی ،در ایران نمی توان ؟

د : با محاسبه هزینه بازاریاب دائم در سفر آنهم ، با هواپیما ، فروش یکدست لباس با قیمت 5/37 دلار چگونه مقرون به صرفه خواهد بود ، ولی ،در ایران صرف نمی کند ؟

اگر نرخ برابری « دلار » را 5 هزار ریال درنظر بگیریم قیمت یکدست لباس بالغ بر 187500 ریال می گردد که ، با این مبلغ شاید نتوان در ایران یکدست لباس تهیه  نمود . البته کاری به شیوه نو و جدید  مؤسسه تایلندی برای فروش محصول نداریم . مدیر یکی از واحدهای صنعتی تولید کننده پوشاک در کشورمان به راقم می گفت : « ساخت یکدستگاه  رنو در فرانسه 26 ساعت زمان می برد ، دوخت یکدست کت و شلوار در کارخانه ما 29 ساعت !!»

2- روزنامه «بانکوک پست » در گزارشی اعلام کرد :اولین نوزادی که با تولد خود چمعیت تایلند را به 60 میلیون برساند شش هزار دلار طلا بعنوان جایزه دریافت خواهد کرد.

معاون وزیر بهداشت تایلند اعلام کرد : این جایزه به اولین کودکی که پس از ساعت 11 شب دوم نوامبر بدنیا آید ،اهداء خواهد شد . برای کسانی که بتوانند زمان و مکان این تولد خوش یمن را حدس بزنند نیز جوایزی در نظر گرفته شده است .

به عبارتی دیگر ، وزیر بهداشت تایلند آمار 59 میلیون و 999 هزار و 999 نفر جمعیت کشورش را در دست دارد. و تازه ساعت و روز تولد نوزاد را نیز حدس زده و اعلام می کند. ولی ،به ایران نگاه کنید.

دکتر زالی رئیس مرکز آمار ایران :«برای اجرای مطلوب سرشماری عمومی نفوس و مسکن 60 هزار نیرو و ده هزار خودرو بکار گرفته خواهد شد .» (3)

6/4 میلیارد تومان اعتبار برای سر شماری نفوس و مسکن 75 اختصاص یافت » (4)

نتایج سرشماری آبان ماه در مدت یکسال !! استخراج خواهد شد .(5)

آیا بعد از یکسال این لطلاعات به درد می خورد ؟آیا این اطلاعات در اختیار همگان قرار خواهد گرفت ؟ و دهها سوال دیگر که پاسخش روشن نیست .

3-« رئیس اتاق بازرگانی تایلند به مناسبتی گفته بود که ما در این کشور با مشگل گشایش اعتبارات مواجهیم زیرا این ساله 5 یا 6 ساعت بطول می انجامد و ما قصد داریم که گشایش اعتبار را به سنگاپور که کمتر از 2 ساعت انجام می شود انتقال دهیم .»

به هر حال ، آنچه که مسلم و تردید ناپذیر است این واقعیت است که زمان همچون تیری که از چله کمان رها شده در گذر است و مجالی برای دیر باوران نیست. به امید روزی که بتوانیم خودمان را «لااقل » به تایلند در حال فرار از دام عقب ماندگی برسانیم بقیه پیشکش.

مآخذ و منابع

1-بهره وری – ضمیمه نشریه صنعت و توسعه (خرداد 75 )-شماره 25 ص3

2-هفته نامه اتاق بازرگانی و صنایع معادن ایران – سال 74 شماره 12 –ص 64

3 – روزنامه جمهوری اسلامی – سه شنبه 10 مهر 75 –ص4

4- همان

5-روزنامه جمهوری اسلامی –دوشنبه 6 مهر 75 –ص13

6- ماهنامه تدبیر _شماره 65 شهریور 75 –ص15

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست