بدفهمی های اقتصاد مشکل کجاست ؟(قسمت پایانی)

«روزنامه خزر- پنجشنبه 3 مرداد1381 –سال ششم شماره725»

امیرمؤمنان علی (ع) می فرمایند: « هر کس آب و خاک در اختیار داشته باشد سپس در اثر عدم بهره برداری از آب و خاک ، کارش به فقر و تهیدستی برسد، خداوند او را از رحمت خود دور خواهد نمود.»(1)

  • بر اساس گزارش بانک جهانی ، جمهوری اسلامی ایران با 376 میلیارد دلار تولید ناخالص ملی محاسبه شده براساس قوه خرید ، به عنوان بیست و دومین قدرت اقتصادی جهانی معرفی شده است.
  • ایران از نظر شاخص توسعه انسانی در رتبه نوزدهم جهان قرار دارد.
  • براساس معیارهای یونسکو، ایران یکی از ده کشور بزرگ جهان از نظر جاذبه های توریستی ( پنجم از نظر اکوتوریسم و هفتادم از نظر درآمد جهانگردی فعلی ) است. استعداد درآمد ارزی ایران از گردشگری از درآمد حاصل از فروش نفت بالاتر است.
  • ایران اسلامی، حدود 4 درصد خشکی های دنیا را دارد، یک درصد جمعیت دنیا . یعنی مساحت سرزمین ما 4 برابر سهممان است. خداوند به ما که یک درصد جمعیت دنیا هستیم 9 درصد نفت دنیا ، 15 تا 20 درصد گاز دنیا را داده است.
  • به زودی پتروشیمی ایران تبدیل به غولی در خاورمیانه خواهد شد. در چند سال اخیر صنعت پتروشیمی ایران رشد بسیار زیادی داشته است و بنظر می رسد در آینده ابرقدرتی در این صنعت خواهد شد.(2)
  • ایران دهمین کشور از لحاظ امکانات بالقوه است ، اما از لحاظ بهره برداری در رده چهلم قرار دارد.
  • از 13 نوع آب و هوای طبقه بندی شده در جهان ، 11 نوع آن را در کشور خودمان داریم و 7 یا 8 نوع آن همزمان موجود است.
  • ایران به سرزمین چهارفصل معروف است . یعنی اینکه امکان بهره برداری از اراضی آن در همه فصول سال وجود دارد.
  • ایران کشوری است که اختلاف درجه حرارت نقاط مختلفش به حدود 30 درجه می رسد.
  • سرمایه ایرانیان مقیم آمریکا 400 میلیارد دلار و سرمایه ایرانیان در ترکیه 50 میلیارد دلار است.
  • بیش از 37 هزار هکتار اراضی کشاورزی جنوب خراسان زیر کشت زعفران قرار دارد که هر سال بیش از 150 تن زعفران خشک از این مناطق برداشت می شود. این میزان تولید بیش از 80 درصد تولید جهانی است بطوری که قائنات پایتخت زعفران جهان خطاب می شود . هر تن زعفران 500 دلار ، معادل 30 هزار بشکه نفت درآمد ارزی دارد.
  • نویسنده برنامه کامپیوتری ویندوز یک ایرانی است.
  • جایزه ویژه قرن به یک دانش آموز ایرانی تعلق گرفت. فرخ حبیب ثابت کرد که اعداد اول در ریاضیات وجود ندارد.(4)
  • طرح معمار ایرانی مقیم انگلستان ، خانم فرشیده موسوی و همسرش که یک معمار اسپانیایی است ، در رقابت با 700 شرکت بین المللی بر سر پروژه چهارصد میلیون دلاری پایانه مسافربری بندر یوکوهاما ، به عنوان طرح برتر برگزیده شد. (5)
  • یک ایرانی بنام سهراب وثوقی مؤسسه ای برای طراحی های صنعتی در آمریکا تأسیس کرد و موفق به ارائه طرحهای جالب و مهمی در زمینه وسایل الکتریکی و الکترونیکی شده است. آخرین طرح مهندس وثوقی یک دیسک گردان برونی برای کامپیوترهای شرکت (لاسی) است.(6)
  • در ماههای آغازین سال 1995 یک ماهواره یکصد و پنجاه میلیون دلاری که عبارت فارسی “بنام خدا” بر بدنه اش نقش بسته ، به طراحی نادر مقانلو و حسن آهنی و با سرمایه یک ایرانی ، از دهها رقیب آمریکایی پیشی گرفت و به فضا پرتاب شد.(7)
  • بیش از 80 درصد برگزیدگان المپیادهای علمی سالهای اخیر در دانشگاههای خارجی جذب شده اند.(8)

به راستی سهم مدیریت در ناکامی ها و سرعت بخشیدن به اقتصاد و صنعت چقدر است ؟ چه میزان از مشکلاتی که در توسعه کشور وجود دارد، به طور نسبی با کارآمدی پائین مدیریت مرتبط است ؟

چرا مدیریت کشور در دو دهه گذشته نتوانسته است از این همه امکانات استفاده کند ؟ آیا ایراد در چرخه انتصاب ماست؟ آیا گرفتار سطحی نگری و بخشی نگری و تصمیمات غیر کارشناسی هستیم ؟ جنگ و دفاع هشت ساله ما یک عبرت و تجربه بزرگ پیش روی ماست. آیا در این هشت سال دفاع مقدس جنگ افزارهای پیشرفته موجب پیروزی ما شد ؟ آیا نقدینگی و اعتبار مالی موجب برتری ما در برابر دشمنان میهن شد ؟ نه ، هیچکدام . آنچه که سبب دفاع مردانه و جانانه ما شد و تجاوز را همراه با متجاوز از کرده اش پشیمان کرد حقیقتی نبود مگر ، غیرت ملی که به نام بسیج همگانی متبلور شد. البته ممکن است گفته شود که دنیای جنگ و دفاع با دنیای بازرگانی و صنعت و تجارت متفاوت است اما نباید فراموش کرد که در دو دنیای جنگ و بازرگانی ، تنها اندیشه و مدیریت انسانها است که تبدیل به عمل     می شود. وقتی که قادر باشیم در یک مقطع زمانی مانند جمعه 28 تیر ماه چند میلیون ایرانی را به خیابانها بکشیم و ملت هم در هوای سوزان تابستان برای نشان دادن اقتدار ملی به خیابانها بیایند. چرا قادر نباشیم مشکلات اقتصادی کشور را مرتفع کنیم. به یقین قادر هستیم . منتهی به قول آلبرت انیشتاین “مشکلاتی را که امروزه با آنها درگیر هستیم ، نمی توانیم با همان سطح فکری که آنها را ایجاد کرده ایم ، حل کنیم. ”

¨ اسامی مأخذ و منابع در دفتر نشریه موجود است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست