روزنامه خزر- سه شنبه 3 آبان1379

اشاره:

پیشرفت اجتماعی و اقتصادی در هر جامعه ای در گرو نیروهای متخصص و بهره گیری از توانائیهای آنهاست. شرکت افراد متخصص در سازندگی هر کشور یا استانی ، استقلال سیاسی و اقتصادی را تضمین و استقلال علمی و اقتصادی آن را به ارمغان خواهد آورد. آنچه در پی می آید معرفی چهره های متخصصی است که استان گیلان به دلایل مختلف از وجود آنها بی بهره است.

دکتر بهزاد قره یاضی

در سال 1338 در تهران بدنیا آمد. پس از تحصیلات متوسطه در تهران ، در سال 1357 وارد دانشگاه گیلان شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی چندین دوره عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان بود . در سال 1359 از طرف شورای انقلاب فرهنگی مأمور به تأسیس جهاد دانشگاهی دانشگاه گیلان شد . علیرغم فعالیتهای گسترده سیاسی – فرهنگی و اجتماعی ، نامبرده از نظر علمی نیز شاخص بوده و در سال 1364 بعنوان شاگرد ممتاز ( رتبه دوم ، معدل 71/3 از 4) از دانشگاه گیلان فارغ التحصیل شد و در همان سال وارد دانشگاه تربیت مدرس شد و در سال 1368 با رتبه دوم (معدل25/18)از این دانشگاه فارغ التحصیل گردید و سپس به عضویت هیأت علمی دانشگاه گیلان گروه زراعت (دانشکده کشاورزی) در آمد . وی مدتی نیز معاونت اداری مالی و سپس ریاست آموزشکده کشاورزی صومعه سرا را بعهده گرفت و در طی این مدت رابطه وی با دانشگاه به صورت قراردادی بود . در سال 1371 با استفاده از بورسیه وزارت علوم جهت ادامه تحصیل به انستیتو بین المللی تحقیقات برنج (فیلیپین) اعزام گردید.روال معمول اعزام دانشجو به خارج این گونه است که در موقع بازگشت ، دانشجو دو حالت دارد1) به میل خودش محل خدمت را انتخاب نماید. 2) وزارت علوم بنا به نیاز ، محل خدمت دانشجو را تعیین نمائید. دکتر  قره یاضی از جمله کسانی بود که گیلان را برای خدمت انتخاب نمود و کمیسیون جایابی وزارت علوم نیز محل خدمت وی را دانشگاه گیلان تعیین نمود.

دکتر قره یاضی در حین تحصیل در انستیتو بین المللی تحقیقات برنج دانشگاه فیلیپین با ارائه خطبه (نماز جمعه) در مرکز اسلامی لوس بانیوس و تشکیل جلسات بحث و ادامه فعالیتهای گسترده فرهنگی – سیاسی در انجمن بین المللی دانشجویان مسلمان دانشگاه فیلیپین و نشر عقاید امام راحل و مقام معظم رهبری پرداخت . در سال 1993 میلادی از طرف محققین ، دانشجویان و کارآموزان بیش از 20 کشور جهان بمدت یکسال به عنوان رئیس انجمن پژوهشگران ، دانشجویان و کارآموزان انستیتو بین المللی تحقیقات برنج انتخاب شد.

ارائه سخنرانیهای علمی و فرهنگی در مجامع ملی و بین المللی ، انتشار دهها مقاله علمی ، که بعنوان یک رکورد در انستیتو بین المللی تحقیقات برنج ثبت شده است، و کسب چندین جایزه علمی بین المللی ره آورد اقامت وی در خارج از کشور بوده است. محور تحقیقات نامبرده کاربرد روشهای نوین مهندسی ژنتیک و تکنولوژی زیستی در طبقه بندی برنجهای ایرانی ، اصلاح برنجهای ایرانی و معرفی آن به جهانیان بوده است.از جمله موفقیت وی در طی اقامت و تحصیل و تحقیق در خارج از کشور این مسأله است که وی موفق شد برای اولین بار در دنیا ژن مقاومت به کرم ساقه خوار را به برنج طارم مولایی گیلان انتقال دهد. بدین معنی که اولین گیاه “تراریخته” پایدار ایرانی (برنج ضد آفت) که قادر است بدون مصرف هر نوع سم شیمیایی تمام آفات حشره ای برنج را نابود نماید. وی در مصاحبه با “نیوزویک” و روزنامه “اطلاعات” به تشریح دستاورد این نظریه تحقیقی پرداخت و اظهار داشت : گونه اصلاح شده برنج طارم مولایی به برخورداری یک ژن از باکتری و یک ژن از محصول جو تولید شده و در برابر آفات کرم ساقه خوار برنج و بیماری “بلاست” صد در صد مقاومت دارد. وی گفت: تا کنون هیچ کشوری در دنیا برنجی با استفاده از روش “تراریخته” برنج مقاوم در برابر آفات به صورت تجاری عرضه نکرده است. وی همچنین افزود: در صورت همه گیر شدن این گونه برنج در کشور، علاوه بر کاهش مصرف سموم کشاورزی و نفع کلان اقتصادی ملی در جلوگیری از آلودگی محیط زیست انسانی ، گیاهی و جانوری ناشی از سموم نقش بسزایی دارد. وی اضافه کرد: پیش بینی می شود که میزان تجارت گیاهان تولید”تراریخته” تا سال 2055 به بیش از 20 میلیارد دلار برسد.

انتشار نظریه دکتر قره یاضی باعث شد کمپانی سیبا گایگی تولید کننده سم در جهان طی نامه ای به رئیس دپارتمان دانشگاه محل تحصیل (فیلیپین) وی اعلام کند که اجازه ندهند برنج اصلاح شده از فیلیپین خارج و به ایران برده شود.البته دلیل این کار کمپانی سیباگایگی روشن است ، چرا که با تولید این محصول از مصرف سموم کرم ساقه خوار برنج در ایران کاسته خواهد شد . بهر صورت دکتر بهزاد قره یاضی موفق شد با رتبه اول و معدل الف از دانشگاه فیلیپین فارغ التحصیل شود. پایان نامه تحصیلی وی به عنوان بهترین پایان نامه تحصیلی در مقطع دکتری در بین تمام رشته ها و دانشکده های دانشگاه فیلیپین در سال 1996 میلادی برگزیده شد. وی از آنجائیکه در خدمت به مردم ایران و گیلان خود را متعهد می دانست بلافاصله پس از فراغت از تحصیل به میهن اسلامی مراجعت و در بهمن ماه سال 1375 بعنوان استادیار دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه  گیلان بکار گرفته شد. 1376 بدنبال یکسری بازیها و درگیری های سیاسی بی نتیجه و بدور از منافع ملی در دانشگاه گیلان و همزمان با درخواست وزیر کشاورزی بطور یکجانبه به قرارداد وی با دانشگاه گیلان خاتمه داده شد و به وزارت کشاورزی منتقل و بلافاصله جهت انجام مأموریت علمی و سرپرستی دانشجویان وزارت کشاورزی در فیلیپین به انستیتوی بین المللی تحقیقات برنج اعزام گردید. پس از اتمام دوره فوق دکتری ، در سال 1377به کشور بازگشت و علاوه بر برگزاری کارگاههای علمی نظری در زمینه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی کشاورزی اقدام نمود. در حقیقت استان گیلان یک نیروی متخصص و متعهد ، و دانشگاه گیلان در زمان مدیریت غیر علمی حاکم بر آن یک استاد دائم و تمام وقت خود را از دست داد. شایان ذکر است که با تغییرات بوجود آمده در سطح مدیریت دانشگاه گیلان و بجهت نیاز دانشگاه به وی ، حکم مخصوصی به ایشان بعنوان عضو وابسته گروه زراعت و اصلاح نباتات توسط معاونت آموزشی دانشگاه داده شد.

انتشار بیش از 50 مقاله علمی در نشریات معتبر داخلی و بین المللی ، دریافت 3 جایزه علمی در خارج از کشور، شرکت در 14 دوره بین المللی ، مدیریت علمی و تدریس مباحث نظری و علمی در زمینه های نشانگرهای مولکولی و مهندسی ژنتیک در 4 دوره داخلی و 4 دوره بین المللی،دریافت جایزه بهترین مقاله علمی از طرف فدراسیون انجمن های علوم زراعت و اصلاح نباتات فیلیپین ، دریافت جایزه دستاورد برتر از انستیتو بین المللی تحقیقات برنج ، ارائه اولین و تنها طبقه بندی علمی برای برنجهای ایرانی با استفاده از نشانگر (DNA) ، و اولین انتقال موفق ژن از جو به برنج در سطح جهان با استفاده از بمباران ژنی ، تولید اولین گیاه زراهی “تراریخته” پایدار ایرانی (ضد آفت) بی نیاز از مصرف سموم آفت کش از جمله فعالیت های وی می باشد. دکتر قره یاضی هم اینک بعنوان رئیس مؤسسه ملی بیوتکنولوژی کشاورزی وابسته به وزارت کشاورزی ، عضو کمیسیون ملی بیوتکنولوژی ، نماینده ایران در کنوانسیون مربوط به ایمنی زیستی فعالیت می کند. به امید و آرزوی توفیق و سربلندی همه ایرانیان در تهیه این مقاله از نشریه شالیزار (نشریه داخلی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان) گروه مهندسی زراعت و اصلاح نباتات بهره گرفته شده است که جا دارد از این عزیزان هم تشکر نمایم

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست